Säännöt

Suomi 1918 -korttipeli kuvaa Suomen valtion syntyä ja mahdollisia yhteiskuntamalleja: entä jos historiassa olisikin käynyt toisin?

Pelikortit ja pelin tavoite. Kukin pelaaja pyrkii ohjaamaan yhteiskuntaa sellaiseksi, että hänen voittokorttinsa edellytykset täyttyvät. Yhteiskunnan tilaa ja eri osapuolten tavoitteiden edistymistä kuvaavat eriväriset (sininen, musta, valkoinen, punainen) numerokortit ja näistä muodostuvat pinot. Lisäksi pelissä on toimintakortteja, jotka vaikuttavat pinoihin.

Pelin aloitus. Ota voittokortit erilleen muista korteista. Sekoita voittokortit ja jaa jokaiselle pelaajalle yksi voittokortti. Voittokorttia ei näytetä muille pelaajille. Siirrä jakamatta jääneet voittokortit sivuun. Niitä ei katsota eikä oteta mukaan peliin.

Ota numerokorttien joukosta erilleen kortit, joiden arvo on 1 tai 2. Sekoita jäljelle jääneet kortit ja laita ne kuvapuoli alaspäin pöydälle nostopakaksi. Ota 1- ja 2-kortit, sekoita ne keskenään ja laita pakan päälle. Jaa nostopakasta jokaiselle pelaajalle neljä korttia.

Pelin pelaaminen. Pelin aloittaa pelaaja, jolla on kädessään Tyytymättömyys-kortti (musta 1). Hän laittaa tämän kortin pöytään mustan pinon ensimmäiseksi kortiksi ja nostaa pakasta käteensä uuden kortin. Seuraava vuoro on hänen vasemmalla puolellaan olevalla pelaajalla. Tämä pelaa joko mustaan pinoon 2‑kortin tai johonkin muuhun pinoon 1‑kortin ja nostaa pakasta uuden kortin.

Vuorot jatkuvat vastaavasti myötäpäivään kiertäen, kunnes peli päättyy. Numerokortit pelataan pinoihin numerojärjestyksessä. Toimintakortit pelataan näkyviin pöytään, ja kun toimintakortti on ratkaistu, se poistetaan pelistä.

Pelaamispakko. Jos pelaajalla on kädessään yksikin numerokortti, joka käy johonkin pinoon, tai toimintakortti, jonka edellytykset täyttyvät, hänen on pelattava jokin sopiva kortti.

On mahdollista, että pelaamispakko vaikeuttaa pelaajan voittokortin ehtojen saavuttamista tai aiheuttaa pelin päättymisen.

Jos pelaajalla ei ole yhtään sopivaa korttia, hän kortin pelaamisen sijasta asettaa valitsemansa numero- tai toimintakortin poistopakkaan kuvapuoli ylöspäin ja nostaa uuden kortin. Tämän jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle.

Edellytykset ja rajoitukset. Korteilla, mukaan lukien voittokortit, voi olla edellytyksiä ja rajoituksia. Edellytys on merkitty värillä ja numerolla kortin vasempaan reunaan. Kortin voi pelata, jos edellyttävän pinon päällimmäinen kortti on vähintään edellytyksen suuruinen.

Rajoitus on merkitty vastaavasti kortin oikeaan reunaan. Korttia ei voi pelata, jos rajoittavan pinon päällimmäinen kortti on rajoituksen suuruinen tai suurempi.

Toimintakortit. Toimintakorteilla on edellytys. Jos edellytys täyttyy, kortin voi pelata. Toimintakortin pelaaminen aiheuttaa edellytyksen värisen pinon päällimmäisen kortin siirtämisen poistopakkaan. Pelattu toimintakortti poistetaan pelistä.

Esimerkki: Pelaaja voi pelata Tykistö-kortin, kun punaisen pinon päällimmäinen kortti on arvoltaan neljä tai suurempi. Päällimmäinen punainen kortti siirretään poistopakkaan ja Tykistö-kortti poistuu pelistä.

Nostopakan loppuminen. Kun nostopakassa ei ole yhtään korttia ja pelaajan tulisi nostaa kortti, sekoitetaan poistopakka ja asetetaan se uudeksi nostopakaksi.

On mahdollista, että pelin loppuvaiheessa sekä nosto- että poistopakka ovat tyhjiä. Tällöin pelaaja, jolla ei ole sopivaa korttia pelattavaksi, näyttää yhden korteistaan ja ottaa sen takaisin käteensä.

Pelin päättyminen. Peli päättyy, kun tapahtuu jokin seuraavista:
Pelaajan vuoron alussa hänen voittokorttinsa edellytykset ovat täyttyneet. Pelaaja näyttää kortin ja hänen yhteiskuntamallistaan tulee Suomen suunta.
Esimerkki: Pelaajalla on Kuningaskunta-voittokortti (valkoinen 9) ja hänen vuoronsa alussa valkoisen pinon päällimmäinen kortti on 8.
Joku pelaajista pelaa Rauha-kortin (sininen 9). Tällöin kukaan ei voita.
Joku pelaajista pelaa Romahdus-kortin (musta 9). Kaikki pelaajat häviävät.

Blogista löydät tarkempia ohjeita erikoistilanteista. Esimerkiksi suunnittelijan huomioista voit katsoa tarkemmat ohjeet erikoiskorttien toiminnasta.

Jaa pelikokemuksesi aihetunnisteella #suomi1918korttipeli Twitterissä ja Instagrammissa.