Suunnittelijan huomioita: edellytykset ja rajoitukset

Osassa pelin korteissa on edellytyksiä ja rajoituksia. Tämä tarkoittaa, että korttia ei voi pelata ennen kuin jokin edellytys on täyttynyt tai korttia ei voi pelata jos jokin rajoitus on jo täyttynyt. Numerokorteista neljässä on edellytyksiä tai rajoituksia.

Suojeluskunnat ja Vallankumous

Suojeluskunnat ja vallankumous -numerokorteissa on edellytys. Kumpaakaan korteista ei voi pelata ellei numerokorteista mustaa numero kaksi Levottomuudet -korttia ole pelattu. Tämä kuvaa sitä, että maassa ei tapahdu aseellista järjestäytymistä tai vallankumousta ennen kuin yhteiskunnallinen levottomuus on saavuttanut tietyn tason. Kansalaiset eivät liity sankoin joukoin aseellisiin organisaatioihin rauhallisissa oloissa vaan sellainen järjestäytyminen edellyttää aina jotakin uhkaa. Maassa on oltava levotonta jotta poikkeuksellisiin keinoihin ja mahdollisesti väkivaltaan aletaan turvautumaan.

Tampere ja Haapamäki

Tampere ja Haapamäki -numerokorteissa on molemmissa rajoite. Valkoista Tampere-korttia ei voi pelata jos punainen Haapamäki-kortti on pelattu. Tämä kuvaa sitä, että jos punaiset ovat jo edenneet Haapamäelle, eivät valkoiset voi enää edetä Tampereella. Vastaavasti punaista Haapamäki-korttia ei voi pelata jos valkoinen Tampere-kortti on jo pelattu. Punaiset eivät voi edetä Haapamäelle jos valkoiset ovat jo Tampereella.

Tilanteen voi kuitenkin muuttaa Panssarijuna tai Tykistö -korteilla jos sellainen sattuu tarpeen vaatiessa löytymään. Panssarijuna-kortilla saa valkoisia kortteja kuten Tampere-kortin pois pöydästä ja mahdollisuus pelata Haapamäki-kortti avautuu kuten Tykistö-kortilla saa punaisia kortteja pois eikä Haapamäki-kortti haittaa etenemistä Tampereelle.

Toimintakortit

Toimintakorteissa on edellytyksiä. Niistä mitään ei voi pelata ennen kuin jonkin edellytetyn värinen neljäs numerokortti on pelattu. Tykistö-korttia ei voi pelata ennen kuin neljäs punainen numerokortti Asejuna on pelattu. Tämä kuvaa sitä, että tykistöä tai muita laajamittaiseen sotaan kuuluvia keinoja ei käytetä ennen konfliktin etenemistä sodaksi. Lehdistöä tai mielenosoituksia ei ammuta tykistöllä. Panssarijuna-korttia ei voi pelata ennen kuin neljäs valkoinen kortti Mannerheim on pelattu. Vastaavasti tämä kuvaa sitä, että panssarijuna ei hyökkää lehdistön tai järjestäytymässä olevan porvariston kimppuun vaan myös panssarijunan käyttö kuuluu sotatoimiin.

Samalla tavalla Terrori-kortteja ei voi pelata ennen kuin neljä sininen Lakiuudistus-numerokortti on pelattu. Poliittinen väkivalta ei usein ainakaan laajassa mitassa toteudu ennen kuin kehityskulku uhkaa sellaisten ryhmien tavoitteita jotka ovat valmiita käyttämään väkivaltaa tavoitteidensa saavuttamiseksi. Viljajuna- ja Ruoka-apu-kortteja ei voi pelata ennen kuin musta neljäs Nälkä-kortti on pelattu. Ruuan hankkiminen ulkomailta oli erittäin hankalaa eikä siihen ryhdytty helposti ja hankitun ruuan saaminen Suomeen sekä jakelu tarvitseville kesti kauan.

Edellytyksiä ja rajoitteita löytyy myös voittokorteista. Niistä lisää toisessa kirjoituksessa.