Sisällissotaa käsittelevät pelit

Suomen sisällissodasta ja vuoden 1918 -tapahtumista on jo julkaistu useampiakin pelejä. Nyt kun tapahtumista tulee kuluneeksi 100 vuotta, on tulossa useita pelejä lisää.

Ensimmäiset pelit aiheesta julkaistiin jo vuonna 1918 kuten monet tietävät. Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 -peli valmistui jo saman vuoden joulumarkkinoille. Peli löytyy Suomen pelimuseosta museokeskus Vapriikista Tampereelta. Peli, vaikkakaan ei alkuperäinen kappale, on myös pelattavissa Pelimuseossa. Olen pelannut peliä kaksi kertaa ja onnistunut häviämään sekä punaisilla, että valkoisilla. Peli on suoraviivainen kahden pelaajan sotapeli jossa koitetaan vallata alueita ja tuhota vastustajan yksiköitä. Omasta mielestäni peli on aika toimiva. Huonoin puoli pelissä on se, että molempien osapuolten joukkojen vahvuudet heitetään nopalla pelin alussa. Jos alussa heittää noppaa huonosti niin joukot ovat huomattavasti heikommat kuin vastustajalla ja tappio lähes varma ennen kuin peli on edes alkanut. Muutaman pelikerran peli kestää kuitenkin hyvin ja pienellä muokkauksella siitä saisi hyvinkin pelattavan pelin.

Pelimuseosta löytyvä pelattavissa oleva kappale ensimmäisestä sisällissotaa käsittelevästä pelistä.

Toinen jo vuonna 1918 julkaistu peli on Suomen vapaussota. Siitä en ole itse nähnyt mutta ainakin Kansallismuseon kokoeilmista peli löytyy. Pelin kartta on hyvin yksinkertainen ja siinä on kuvattu osa keskeisimmistä taistelupaikoista mutta esimerkiksi Helsinki puuttuu kartalta. Pelin pelattavuudesta minulla ei ole käsitystä mutta säännötkin löytyvät verkosta joten oman kappaleen tekeminen olisi mahdollista.

Oma Suomi 1918 -korttipelimme taitaa olla ensimmäinen tämän vuoden uusista sisällissotaan liittyvistä peleistä. Muut aiheeseen liittyvät peli ilmestyvät myöhemmin vuoden kuluessa.

Joukkorahoituksella toteutettava 1918 -peli Suomen sisällissodasta lautapeli kerää parasta aikaa rahoitusta Mesenaatissa (https://mesenaatti.me/campaign/?id=798#single/view). Peli on kahden pelaajan strategiapeli jossa yksiköt ovat blokkeja eli puupalikoita joita pidetään pystyssä pelilaudalla niin, että vastustaja ei näe toisella puolella palikkaa olevia tietoja kuten yksikön vahvuutta. Tämä on hyvä pelimekaniikka joka tuo peliin mahdollisuuksia tehdä asioita vastustajan tietämättä. Muuten pelistä on hankala sanoa mitään kun sitä ei ole pelannut. Kuvista kuitenkin näkee, että asiaan on paneuduttu kunnolla ja peli on tehty tosissaan. Toivottavasti rahoitusta löytyy ja peli saadaan toteutettua.

Erittäin mielenkiintoinen peli tulee olemaan peli nimeltään Helsinki 1918 – German Intervention in Finnish Civil War. Pelin ovat suunnitelleet helsinkiläiset peliharrastajat joilla on pitkä kokemus monenlaisista peleistä ja pelisuunnittelusta (mm. hieno jalkapallotaktiikkapeli FUBA). Peli kuvaa taistelua Helsingistä vuoden 1918 keväällä. Pelaajia on kolme joista yksi pelaa punaisia, toinen saksalaisia ja kolmas valkoisia. Olen nähnyt muutaman kuvan kartasta jonka perusteella voin jo olla varma, että peli pitää ostaa. Peli ilmestyy huhtikuussa.

Helsinki 1918 -pelin kartta ja yksiköitä kartalla.

Amerikkalainen pelifirma GMT Games julkaisee Suomen sisällissodasta pelin jonka nimi on All Bridges Burning: Red Revolt and White Guard in Finland 1917-1918. Pelin suunnittelija on suomalainen ja peli kuuluu valmistajan COIN -sarjaan jonka peleissä on kuvattu monia erilaisia konflikteja kuten Vietnamin ja Afganistanin sotia. Pelaajia on kolme joista yksi pelaa valkoisia, yksi punaisia ja yksi maltillisempaa vasemmistoa. Omat odotukset tätä peliä kohtaan ovat korkealla koska pelaamani saman pelisarjan muut pelit ovat erittäin hyviä. Sarjan pelit ovat myös toimineet suurena innoituksena omalle Suomi 1918 -korttipelillemme. Toivottavasti peli vastaa sille asetettuja suuria odotuksia.

Tekeillä on myös 1918 Brother Against Brother -peli joka on kahden pelaajan sotapeli. Minulla ei ole paljonkaan tietoa pelistä mutta olen kuullut, että sitä on valmisteltu pitkään. Kartan ja yksiköitä kuvaavien pelimerkkien lisäksi mukana on kortteja jotka tuovat peliin yllätyksellisyyttä. Oleelliset elementit tuntuvat olevan mukana ja olisi mielenkiintoista nähdä peli jossakin.

Fantasiapelien valikoimasta löytyy myös Paper Wars 84: Finnish Civil War eli lehden mukana tuleva kahden pelaajan peli sisällissodasta. Lyhyen kuvauksen pohjalta näyttää siltä, että kyseessä on hyvin suoraviivainen sotapeli.

Pelejä Suomen sisällissodasta on useita ja lisää on tulossa. Unohtuiko listasta jokin peli?

Unohtuihan niitä. Jutun kommenteisssa ansiokkaasti tuotiin esille Suomen vapaussota -peli ja lisäsin siitä kappaleen 11.2.2108. Kiitos paljon kommenteista! Helsingin sanomissa oli juttu sisällissotaa käsittelevistä peleistä ja myös Suomi 1918 -peli mainittiin. Jutun voi lukea tästä.

6 Replies to “Sisällissotaa käsittelevät pelit”

  1. Kiitos All Bridges Burning -maininnasta! Jos testipelaamiseen on haluja, niin pankaa ihmeessä sähköpostia tulemaan. Olisi projektille oikein hyväksi, jos asiasta perillä olevat koeajaisivat pelin. t:Vesa

    1. Kiitos Vesa! Täällä on useampikin COIN-sarjan ystävä jotka osallistuvat innolla testipeliin. Laitan postia tulemaan.

    1. Kiitos Jussi! Päivitän blogia jotta saadaan kaikki tiedossa olevat pelit mukaan.

Comments are closed.